17 Ocak 2013 Perşembe



Azaltarak Asla Sigara Bırakma ! 

    Tiryakilerin çoğu sigarayı ya bırakmaya hazırlık olsun diye ya da Nikotin bağımlılığını kontrol etmek amacıyla azaltırlar. Azaltmak maalesef birçok doktor ve kitap tarafındanda yardım olarak önerilir. “madem bırakamıyorsun o zaman az içmeyi dene…bırakmak senin için bu kadar zor ise o zaman günde en fazla 3-5 tane iç…”
  Ne kadar az sigara içerseniz o kadar iyi tabii ama sigarayı azaltmak tamamen bırakmak isteyenler için bir işkencedir. Sigarayı azaltma çabaları yaşam boyunca bırakamamanıza neden olur.
    Genellikle sigarayı bırakma girişimlerinden biri başarısız olduğu zaman daha az sigara içmeye yönelinir. Tiryaki birkaç saat ya da gün sigarasız kaldıktan sonra kendisine, “Tamamen sigarasız yaşamaya dayanamayacağım, bundan sonra yalnızca en sevdiğim sigaraları içeceğim veya günde sadece on sigara içeceğim. Bunu başarırsam ya bu düzeyde kalırım ya da daha da azaltırım,” der.
Fakat feci şeyler olur.
  1.    Yapabileceğiniz en kötü şeyi yapmış olursunuz çünkü Nikotine olan             bağımlılığınız devam ederken psikolojik bağımlılığınız artar.
  2. Bütün hayatınız bir sonraki sigarayı düşünerek geçirmeye başlarsınız.
  3. Sigarayı azaltmadan önce canınız ne zaman isterse bir sigara yakıyor ve özlemini hiç değilse kısmen gideriyorken, şimdi yaşamın doğal stresine        ve sıkıntısına bir de nikotin eksikliğinin verdiği özlem duygusu eklenir. Sinirli     ve perişan olmanıza kendiniz neden olursunuz.
  4. İsteğinize hep boyun eğdiğiniz zamanlar içtiğiniz sigaraların çoğundan      zevk almazsınz, çoğunu içtiğininizi bile fark etmezsiniz. Otomatik içtiğiniz            bir sürü sigaranız olur gün boyunca. Keyif aldığınıza inandığınız sigaralar             yalnızca bir süre sigarasız kaldıktan sonra içtiklerinizdi(örneğin günün ilk   sigarası, sindirim sigarası, mola sigarası vs.) Şimdi ise her birini belli bir       aradan sonra içeceksiniz ve hepsini özel yapacaksınız.
Artık içeceğiniz sigaralar için bir saat daha fazla beklediğinizden hepsinden “zevk” almaya başlarsınız.Ne kadar çok beklerseniz aldığınız “zevk” o kadar büyükmüş gibi gelir. Bu “zevke” aslında sigara değil gerginliğin sona ermesi neden olur. Bu gerginlik de Nikotin eksikliğinden ya da insanın zihninde yarattığı özlemden kaynaklanır. Ne kadar uzun süre sigarasız kalırsanız sigaradan alacağınız “zevk” o kadar artar.
   Sigarayı bırakmanın en zor yanı kimyasal bağımlılık değildir. Onu atlatmak kolaydır. Tiryakiler bütün gece sigarasızlığa dayanırlar, sigara özlemi yüzünden uyanmazlar bile. Birçok tiryaki ilk sigarasını yakmadan önce yatak odasından çıkmıştır. Birçoğu önce kahvaltı yapar. Bazısı işe gidene kadar bile bekler.
  On saat boyunca sigara içmezler ve bu onları rahatsız etmez fakat gündüz on saat sigarasız kalsalar çıldırırlar.
   Çoğu tiryaki yeni bir araba alınca içinde sigara içmek istemez. Tiryakiler sigaranın eksikliğini fazla duymadan süpermarketlere, tiyatroya, doktora, hastanelere vs. giderler. Metrodaki sigara yasağı yüzünden bile ayaklanma çıkmadı. Tiryakiler sigara içmeleri kısıtlandığı zaman neredeyse sevinirler. Aslında uzun süre sigarasız kaldıkları için gizliden gizliye bir keyif alırlar. Bu onlara bir gün sigara içmek istemeyecekleri umudunu verir.
  Sigarayı bırakmanın en zor yanı Nikotinsizlik değildir beynimizi kazılmış yanlış inanışladır! Örn. sigaranın bir tür destek veya ödül olduğuna inanmak veya sigarasız yaşamın aynı zevki vermeyeceğini zannetmek veya yemek sonrası sigaralarının tadı güzel olduğuna inanmak v.s.
Sigarayı azaltmak size sigarayı bıraktıracağı yerde özgüveninizin kaybolmasına, perişan bir hale düşmenize ve dünyadaki en değerli şeyin bir süre sonra içeceğiniz sigara olduğuna ve onsuz artık mutlu olamayacağınıza inanmanıza yol açar.

    Sigarayı azaltmaya çalışan tiryakiler acınacak duruma düşerler. Daha az sigara içtikleri zaman canlarının sigarayı daha az isteyeceği yanılgısına düşerler. Aslında durum tam tersidir. Daha az sigara içtikleri zaman daha çok sigara özlemi çekerler; sigaradan aldıkları “zevk” artar. Böylece azaltmak sigarayı hem bıraktırmaz hem de bırakmamızı zorlaştırır, çabaların tümü hem başarısızlıkla sona ermeye mâhkumdur hem de büyük bir işkencedir. Başarısızlıkla sonuçlanır çünkü tiryaki daha az içmeye alışınca sigarayı daha az isteyeceği yanılgısına düşer. Fakat söz konusu olan bir alışkanlık değil, bağımlılıktır ve bağımlılığın temelinde giderek daha az değil daha fazla istemek vardır. Tiryaki sigarayı azaltabilmek için yaşam boyu irade gücüne ve disipline gereksinim duyar. Sigarayı bırakacak kadar iradeniz yoksa azaltacak kadarı hiç yoktur. Bırakmak çok daha basit ve acısızdır.
Sigarayı azaltmak insanı öyle bir hale getirir ki, sigara tiryakinin yaşamını tamamen kontrolü altına alır ve tiryaki dünyanın en güzel şeyinin bir sonraki sigara olduğuna inanmaya başlar.
Azaltmanın başarısızlığa uğradığı binlerce hikâye duymuşsunuzdur. Başarıyla sonuçlandığını bildiğiniz birkaç girişim ise oldukça kısa bir süre sonra gerçekleşmiş ve tiryakinin aniden sigarayı tamamen bırakmasıyla sona ermiştir. Bu tiryakiler sigarayı azaltmalarına rağmen bırakmışlardır, azalttıkları için değil. İnsan sigarayı azaltarak yalnızca çektiği eziyeti artırmış olur. Başarısızlıkla sona ermiş bir sigarayı azaltma girişiminden sonra tiryakinin sinirleri yıpranmıştır ve bağımlılığın ömrünün sonuna kadar süreceğine inanmaya başlar. Bu onun bir girişimde daha bulunana kadar bir kaç yıl daha sigara içmesine neden olur.
 Bir de şöyle bakın olaya:
   Aslında sigarayı azaltmak sigaranın ancak bir süre yoksun kaldıktan sonra zevk verdiğini kanıtlar! Bu da sigara içmenin ne kadar gereksiz olduğunu açık bir şekilde ortaya koyar.
  Sigarayı azaltmakla ortaya çıkan ikinci önemli nokta ise arada bir içilen sigara diye bir şeyin olmamasıdır. Sigara içmek, kırmak gayreti göstermezseniz yaşamınız boyunca sürecek zincirleme bir olaydır.
   UNUTMAYIN: SİGARAYI AZALTMAK SİZİ DAHA KÖTÜ DURUMA DÜŞÜRÜR.

*Bu makale Allen Carr tarafından yazılmııştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder