18 Ocak 2013 Cuma





KONSANTRASYON VE SİGARA 

Okumaya başlamadan önce biraz düşünmenizi istiyoruz:
  •     Sigara içenler içmeyenlerden daha iyi konsantre olurlar mı?
  •     Uzun süren toplantılarda ilk ara vermek isteyenler kimler: sigara içenler mi, içmeyenler mi?
  •     Sigara gerçekten konsantrasyonu arttırsaydı çocuklarımızın ve gençlerin özellikle sınav dönemlerinde bir kaç tane içmesini istemez miydik?
  •     Sigara neden konsantrasyonu arttırsın ki?
  •     Sigaranın içerisinde hangi madde böyle bir beceriye sahip acaba diye sordunuz mu kendinize hiç?

Şunları bilmekte fayda var..
İnsan beyni muhteşem bir organdır!
   Beynimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyacı olan iki şey vardır: besin ve oksijen. Bu ne demek: aç karna ve oksijensiz bir ortamda uzun süre konsantre olamayız.
Bu kadar basit  yani konsantre olabilmemiz için ekstra bir malzemeye ihtiyacımız yok!

Sigara konsantrasyona yardımcı olmaz, sigaranın içersinde herhangi bir madde konsantrasyonumuzu arttıracak beceriye sahip değildir.

    Bir şeye konsantre olmaya çalışmak ne demek? Uzun süre odaklanabilmek demek. İnsan beyni odaklanma gücüne sahiptir. Herkes konsantre çalıştığı süreleri bilir, o kadar iyidiriz ki bu konuda, dikkatimizi dağıtacak her şeyden  otomatik olarak kaçınmaya çalışırsınız, örneğin üşüdüğünüzü ya da sıcaktan rahatsız olduğunuzu, hatta uykumuz geldiğini bile fark etmezsiniz. Gerçek anlamda konsantre bir şekilde çalışan ağar tiryakiler bile bazen sigarayı unuturlar. Saatler sonra “nasıl dayandım ben bu kadar uzun süre” diye şaşırdığınız zamanlar olmuştur.

Gerçek nedir?
     Bu kadar güçlü bir yeteneğe zaten sahipken tiryakilerin yaşadığı nedir?
Tek sorun vücutlarının ortalama saat başı nikotin istemesidir. Konsantre olmaya çalıştıklarında düşünme gereği bile duymadan otomatik olarak sigaralarını yakarlar, böylece yine bir süreliğine ihtiyaçlarını gidermiş olur, yapmaları gereken işi yaparlar ve bu arada sigara içtiklerini unutmuşlardır bile.Hiç bir sorun yok gibi görünür. Sorun olduğunu ne zaman anlarlar? Sigara içme isteği olup da içemedikleri zaman! O zaman işte hayat durur!
    Sigara konsantrasyon yeteneğini arttırmaz. Tam tersine yok bile eder! Sigara içenler konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, baş ağrısı, genel uyuşukluk ve zihinsel yorgunluk gibi rahatsızlıkları yaşarlar ve bunu stresli ve yoğun hayatlarına bağlaralar. Nedense sigara kullanıyor olmaları kimsenin aklına gelmez!
Halbuki yavaş yavaş zehirle doldurduğumuz damarlarımızın tıkanması tüm organlarımızda olduğu gibi beynimize de yeterli oksijen gitmesini her geçen gün daha fazla engeller. Uzun süre konsatre olamamaların asıl sebebi budur!

    Sigarayı kendi “iradesi” ile bırakanlar çabalarına rağmen en sık konsantrasyon yüzünden başarısızlığa uğrarlar. Gerginlik ve moral bozukluğuyla bile baş edebilirken önemli bir şeye konsantre olmaya çalıştıklarında sigarayı çok aradıklarını söylerler. Diğer yandan ise sınavlarında veya uzun sürecek toplantı önceleri sigara içemeyeceklerini bilmek panik yaratır “üç saat boyunca sigarasız nasıl konsantre olacağım?”. Buna rağmen sınavların hepsini geçerler ve toplantılarını gayet iyi yönetirler ve bunları yaptıkları süresince hiç sigara içmeyi düşünmezler. Demek ki mecbur kalınca sigarasız yapabiliyorlarmış.

Tiryakilerin sigarayı bırakmaya çalıştıklarında konsantre olmakta çektikleri güçlükler nikotin eksikliğinden kaynaklanmaz. Sigara içen bir kişi beyni durduğu zaman ne yapar? Daha yakmamışsa hemen bir sigara yakar. Fakat sorununu bu şekilde kesinlikle çözemez; o zaman ne yapar? Yapması gereken şeyi: sigara içmeyen insanlar gibi sorununa bir çözüm yolu bulmaya çalışır. Bir tiryaki sigaraya hiçbir zaman toz kondurmaz. Sigarayı bırakır bırakmaz yaşamında ters giden her şeyin sigara içmemesinden kaynaklandığına inanır. Kafası durduğu bir anda tüm normal insanlar gibi uğraşmaya devam edeceğine, “Bir sigara içebilseydim sorunum çözülürdü,” diye düşünür. Derken sigarayı bırakma kararını sorgulamaya başlar.
  Sigaranın konsantrasyonu gerçekten arttırdığına inanıyorsanız sigarasızlık hiçbir zaman konsantre olamamanızı garantiler. Sorun nikotin eksikliğinin yarattığı fiziksel bir şeyden değil şüphe etmekten kaynaklanır. Unutmayın ki: sigaranın eksikliğini sigara içenler duyar içmeyenler değil.
Bu okuduklarınızı %100 kabul ediyorsanız, son sigaranızı söndürüp günlük sigara tüketimimi bir günde sıfıra indirdiğiniz zaman konsantrasyon konusunda hiçbir güçlükle karşılaşmayacaksınız.

 
Mini Test (sigara içenler için):

  1. Bir işe başlamadan önce sigara içmek isterim?
Evet/Hayır

  1. Bir işe ara verdiğimde sigara içmek isterim?
Evet/Hayır

  1. Bir işi bitirdiğim zaman sigara içmek isterim?
Evet /Hayır

     Muhtemelen tüm soruları EVET ile cevaplandırdınız. Nasıl bir mucizevi bir şeydir bu sigara, hem harekete geçirir, hem konsantrasyon sağlar, hem dinlendirir, hem öyle bir keyiftir ki bir işimiz bittiğinde bir ödül olarak kullanırız?
    Artık uyanın lütfen! O işe başlasanız da başlamasanız da, ara verseniz de vermeseniz de, iş bitse de bitmese de “o sigaralar” içilecek, çünkü içilmek zorunda, çünkü söz konusu olan durum kötü bir alışkanlık falan değil, bir MADDE BAĞIMLILIĞI!


*Bu makale Allen Carr tarafından yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder