18 Ocak 2013 Cuma

ARA SIRA SİGARA İÇENLER



    Çok sigara içenler ara sıra sigara içenleri genellikle kıskanırlar. Buna hiç gerek yoktur. Ara sıra sigara içenler bir bakıma daha çok bağımlıdırlar ve asıl acınacak durumda olan onlardır. Gerçi sağlık açısından daha az risk alırlar ve daha az para harcarlar ama diğer bakımdan daha kötü durumdadırlar.
    Tiryakilerin hiçbirinin sigaradan zevk almadığını unutmayın. Tiryakilerin zevk aldıkları tek şey sigara özlemini gidermektir. Bu yüzden zamanla birbiri ardına sigara içmeye başlarlar.
  Birbiri ardına sigara içmeyi engelleyen üç ana neden vardır.
  1. PARA: Birçok tiryakinin daha fazla sigara satın alabilmesi için yeterli parası yoktur.
  2. SAĞLIK: Kendisini sigara özleminden kurtarmak için vücuduna zehir vermek zorundadır. Vücudunun bu zehirle başa çıkma kapasitesi insandan insana ve kişinin o andaki durumuna göre değişir. Bu sigara
tüketimini otomatik olarak kısıtlar.
  1. DİSİPLİN: Bu disiplin toplum, iş yeri, arkadaşları, yakınları ya da kafasındaki sürekli çekişmeden dolayı
kendisinden kaynaklanır.
     Bu aşamada bazı terimleri tanımlamak yerinde olur.
 SİGARA İÇMEYENLER: Hiçbir zaman tuzağa düşmemiş fakat bu yüzden de övünülecek yanları olmayan, sadece tanrının lütfunu üzerinde taşıyan kişilerdir. Başlangıçta kimse bağımlılık kazanacağını sanmaz. Sigara içmeyen bazı kişiler ara sıra bir sigara içerler.

  ARA SIRA SİGARA İÇENLER: Bunlar iki gruba ayrılırlar:
  1. Farkında olmadığı halde tuzağa düşmüş tiryakiler. Onları kıskanmaya hiç gerek yoktur. Onlar daha  merdivenin ilk basamağındadırlar ve büyük bir olasılıkla yakında ağır birer tiryaki olacaklardır.
     Bütün alkoliklerin arada sırada içki içerek başladığını unutmayın, aynı şekilde bütün içiciler de arada sırada sigara içerek başlarlar.
      Anımsayın: Siz de ara sıra içerek başlamıştınız.
  1. Eskiden çok sigara içen ve sigarayı tamamen bırakamayacağını düşünen kişilerdir. En acınacak durumda olan bunlardır. Bunlar üzerinde ayrı ayrı durulması gereken alt gruplara ayrılırlar.

  GÜNDE BEŞ TANE SİGARA İÇENLER: Sigara onun için gerçekten bir zevkse neden yalnızca beş tane içer? Bağımlı değilse ve kolaylıkla bırakabiliyorsa neden içmeye devam eder? Unutmayın, “alışkanlık” insanın kafasını duvara vurmasıdır, acı yok olduktan sonra bir rahatlama duygusu belirir. Günde yalnızca beş tane sigara içen tiryaki sigara özleminin verdiği stresi günde bir saat bile gideremez. Günün geri kalan bölümünü ve yaşamının büyük bir kısmını farkında olmadan kafasını duvara vurarak geçirir. Parası yetmediği veya sağlığını düşündüğü için yalnızca beş tane sigara içer. Koyu bir tiryakiyi sigaranın zevk vermediğine inandırmak kolaydır da gelin bir de ara sıra içen birini inandırmaya çalışın. Şimdiye kadar sigarayı azaltmaya çalışmış herkes bunun gerçek bir eziyet ve yaşamının geri kalanını bağımlı olarak geçirmenin bir garantisi olduğunu iyi bilir.

  YALNIZCA SABAHLARI VE AKŞAMLARI SİGARA İÇENLER: Günün bir yarısında sigarasızlık özlemi çekerek kendine ceza verir diğer yarısında bu özlemi giderir. Zevk alıyorsa neden bütün gün sigara içmediğini, almıyorsa neden içtiğini bir sorun kendisine.

  ALTI AY İÇEN ALTI AY İÇMEYENLER: (Ya da “İstediğim an bırakabilirim, şimdiye kadar binlerce kez bıraktım.”) Sigaradan o kadar zevk alıyorsa neden altı ay boyunca içmez? Zevk almıyorsa neden altı ay sonra tekrar başlar? Aslında bağımlılığından hiçbir zaman kurtulamaz. Gerçi bedensel alışkanlığından kurtulur ama asıl sorun –o inandırıldığı aldatmacalar– etkisini hâlâ sürdürür. Sigarayı her bırakışında artık bir daha başlamamayı umar ama bir süre sonra yine tuzağa düşer. Birçok tiryaki sık sık bırakıp sonra tekrar başlayanları kıskanır. “İnsanın istediği zaman sigara içip istemediği zaman içmemeyi böyle kontrol edebilmesi ne güzel bir şey,” diye düşünür. Aslında bu tür tiryakiler hiçbir şeyi kontrol edemezler. Sigara içtikleri zaman içmemeyi isterler. Bırakmanın bütün angaryasını yaşadıktan sonra yoksunluk duygusu başlar ve tekrar tuzağa düşüp sigara içmemeyi istemeye başlarlar. Her bakımdan en kötü durumu seçmiş olurlar.Sigara içerken içmemeyi isterler sigarayı bırakmayı başardıklarında ise tekrar başlamak isterler. Şöyle bir düşündüğünüzde bütün tiryakilerin aynı durumda olduğunu fark edersiniz. Sigaraiçebildikleri zamanlar ya bunu gayet normal karşılarlar ya da keşke içmesek derler. İçemedikleri zamanlar sigaranın değeri artar. Tiryakinin içinde bulunduğu iğrenç ikilem işte budur. Bu ikilemden kurtulamaz çünkü hâlâ bir efsane, bir hayal peşindedir. Tek çıkar yol sigarayla birlikte bu hayalden de vazgeçmektir.

  YALNIZCA ÖZEL ANLARDA SİGARA İÇENLER: Evet işin başında hepimiz yalnızca özel anlarda içeriz. Bu özel anların bu kadar çabuk artması ne garip değil mi? Daha ne olduğumuzu anlamadan sürekli içmeye başlarız.

  SİGARAYI BIRAKMIŞ FAKAT HÂLÂ ARA SIRA BİR SİGARA YA DA PURO İÇENLER: Bir bakımdan en kötü durumda olanlar bunlardır. Ya sürekli bir şeyden yoksun kaldıkları duygusu içindedirler ya da ara sıra içilen puroların sayısı artar. Tiryaki karanlığın içine giden ince bir ipin üzerinde yürümektedir. Er ya da geç ağır bir tiryaki olacaktır. Sigaraya başladığı zaman düştüğü tuzağa düşmüştür.
Acaba sigarayı ne zaman bıraksam?

*Bu makale Allen Carr tarafından yazılmııştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder