17 Ocak 2013 Perşembe


                              

UyKu ve SiGaRa


   Araştırma sonuçlarına göre sigara içen kişilerin uyku kalitesi daha düşüktür ve sigara içenler günlerine daha az dinlenmiş başlarlar. Bunun birincil sebebi olarak sigaraların içerisinde bulunun nikotindir.

    Sigara içenlerin hayatı çok da kolay değil- içtikleri her sigarayla birlikte kanser olma ve kalp- damar rahatsızlığına yakalanma riski oldukça yüksek iken bir de bağışıklık sistemleri çökmüş durumdadır.
Şimdi araştırmacı bilim adamı Nareh Punjabi ve ekibi (John Hopkins Üniversitesi, Baltimore)  sigarayı acilen bırakmak için bir önemli sebep daha sunmaktadırlar: sigara içenler uyku bozukluğu yaşarlar.  Sigara içen kişiler derin uykuya geçemezler veya çok zorlanırlar ve böylece sabah daha yorgun uyanırlar.
     Araştırmaya katılan kişilerin uyku sırasında sadece beyin dalgaları değil, ayrıca nefesleri, kan dolaşımı, kalp atış sayımı, kas ve göz hareketleri ölçülmüştür. Bir diğer katılım şartı da sigara dışında herhangi başka bir madde/ilaç v.s. kullanmamaları olmuştur
     Tüm ölçüm sonuçlarında sigra içenler ve sigara içmeyenler arasında ciddi farklılıklar görülmüştür.Sigara içenlerde görülen sonuçların direk çok güçlü bir zehir olan nikotin ile açıklanmaktadır. 
     Ülkemizde de büyük oranda uyku bozuklukları yaşayan insanların olduğu bilinmektedir. Bu kişilerin uyku ilaçları kullanımına geçmeden önce sigarayı bırakmaları daha etkili bir sonuç verebilir (tabi sigara içiyorlarsa veya sigara dumanına mahruz kalıyorlarsa)

*Bu makale Allen Carr tarafından yazılmııştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder