17 Ocak 2013 Perşembe


                               Zaman ve Sigara


    Hiçbir işinize yaramadığı ve hiçbir fayda sağlamadığı yüzünden sigarayı bırakmak için doğru zamanın şimdi olduğu gün gibi ortada, fakat bu gerçek bir yana ben zamanlamanın önemli olduğuna inanıyorum. Toplumumuz sigaraya düşüncesizce sanki sağlığınıza zarar verebilen birazcık tatsız bir alışkanlık olarak bakıyor. Ama öyle değil. Sigara bir uyuşturucu madde bağımlılığı, bir hastalık ve Batı toplumunda bir numaralı ölüm nedenidir. Çoğu tiryakinin hayatında başlarına gelen en kötü şey bu iğrenç nesneye bağımlılık kazanmalarıdır. Bağımlı olmaya devam ederlerse başlarına korkunç şeyler gelir. Kendinize doğru dürüst bir iyileşme şansı verebilmek açısından zamanlama önemlidir.
  Öncelikle sigaranın sizin için hangi zamanlarda ve durumlarda önemli olduğunu bir düşünün. Bir işadamıysanız ve sigaranın stresi giderdiği yanılgısı yüzünden sigara içiyorsanız yıllık izin gibi göreceli olarak boş olduğunuz bir anı seçin. Özellikle rahatlamak için veya canınız sıkıldığında sigara içiyorsanız bunun tam tersini yapın. Ne şekilde olursa olsun konuyu ciddi bir şekilde düşünüp bırakma girişiminizi yaşamınızın en önemli olayı haline getirmeniz gerekir.
  Takviminizde yaklaşık üç haftalık bir süre arayın ve bu süre içinde sizi başarısızlığa itecek herhangi bir olay olup olmadığını göz önünde bulundurmaya çalışın. Düğün ya da bayram gibi olaylar, kendinizi buna göre hazırlayıp, bir şeylerden yoksun olduğunuz duygusuna kapılmadığınız takdirde sizi amacınızdan alıkoymaz. O zamana kadar sigarayı azaltmaya kalkışmayın, çünkü bu sizi yalnızca sigaranın bir keyif olduğu yanılgısına düşürür. O pis nesnelerden olabildiğince çok içmek size yardımcı bile olur. Son sigaranızı içerken özellikle kötü kokusuna ve tadına dikkat edin ve buna bir son verdiğinizde her şeyin ne kadar güzel olacağını düşünün.
  NE YAPARSANIZ YAPIN, “ŞİMDİ DEĞİL, DAHA SONRA,” DEMEK VE OLAYI ERTELEMEK HATASINA DÜŞMEYİN. KENDİNİZE BİR PLAN YAPIN VE DÖRT GÖZLE BU PLANI UYGULAMAYI BEKLEMEYE BAŞLAYIN. Vazgeçtiğiniz hiçbir şey olmadığını, tam tersine yakında bir sürü güzel şeye kavuşacak olduğunuzu unutmayın.
Aslında en kolay yöntem, bırakmak için en zor zamanı –sık sık toplum içinde bulunacağınız, stresli, sıkıntılı ya da konsantre olmanız gereken bir zamanı– seçmektir. Kendinize en kötü durumlarda bile sigarasız kalarak yaşamdan zevk alabileceğinizi kanıtladığınız an diğer her durum çocuk oyuncağı gibi gelecektir. Fakat size bunu kesin bir talimatmış gibi söylersem sigarayı bırakmaya kalkışır mısınız acaba?
  Kendinize aşağıdaki soruları sorun.

  İlk sigaranızı içtiğiniz zaman yaşamınızın geri kalan kısmını her gün, bütün gün, hiç durmaksızın sigara içerek geçirmeye gerçekten karar verdiniz mi?

           
  TABİİ Kİ HAYIR!
           
  Yaşamınızın gerisini her gün sürekli sigara içerek mi geçireceksiniz?
           
  TABİİ Kİ HAYIR!
           
  Peki, ne zaman bırakacaksınız? Yarın? Önünüzdeki yıl? Ondan sonraki yıl?
  Bağımlılık kazandığınızı fark ettiğinizden beri kendinize sorduğunuz soru bu değil midir? Bir gün uyanıp artık sigara içmek istemeyeceğinizi mi umuyorsunuz? Kendinizi aldatmayı bırakın. Uyuşturucu madde bağımlılığı giderek azalmaz, artar. Yarın daha kolay olacağını sanıyorsanız hâlâ kendinizi aldatıyorsunuz. Bugün başaramazsanız yarın neden daha kolay olsun ki? Ölümcül bir hastalığa yakalanana kadar bekleyecek misiniz? Bunun hiçbir anlamı yok.
  Olaya bir de şöyle bakın. Yaşamınızın sonuna dek bu tuzağın esiri olmamaya karar verdiniz. Kolay da olsa güç de olsa kendinizi bir zaman bu tuzaktan kurtarmanız gerekir. Sigara içmek ne bir alışkanlık ne de bir zevktir. Bir uyuşturucu bağımlılığı ve bir hastalıktır. Yarın bırakmanın daha kolay değil daha güç olacağını saptadık. Zamanla kötüye giden bir hastalığı HEMEN tedavi etmek gerekir –ya da elinizden geldiği kadar çabuk. Yaşamımızın her haftasının ne kadar çabuk gelip geçtiğini düşünseniz yeter, daha fazla bir şey söylemeye gerek yok.


*Bu makale Allen Carr tarafından yazılmııştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder